NIEUW: Woning zoeken uitbesteden via Rentbird Plus!
Terug naar alle tips

Hoe je een goede huurwoning herkent – nog vóór de rest dat doet

1 week geleden
5 minuten leestijd
Een persoon met veel armbanden en ringen typt op een laptop aan een houten tafel buiten.

Een huurwoning vinden in Nederland is een race tegen de klok. Door de hoge vraag en het overbieden zijn veel woningen binnen een paar uur al weg. Maar hoe weet je welke advertenties de moeite waard zijn – en welke juist nep of tijdverspilling zijn? Zo herken je een goede huuradvertentie, nog vóór iemand anders ‘m spot. 

1. Let op duidelijke, professionele foto's

Een goed onderhouden huurwoning wordt meestal getoond met heldere, professionele foto’s die de ruimte echt goed laten zien. Let op de volgende rode vlaggen:

  • Weinig of helemaal geen foto’s (Wat proberen ze te verbergen?)
  • Foto’s die te mooi lijken om waar te zijn (bijvoorbeeld een luxe appartement voor een opvallend lage prijs)
  • Vage, slecht belichte beelden of foto's die alleen hele specifieke hoeken laten zien (Kan wijzen op een slecht onderhouden woning)

Tip: Ziet een advertentie er te mooi uit om waar te zijn? Doe een reverse image search op de foto’s om te checken of ze ergens anders opduiken

Wees niet bang om om extra foto’s te vragen of zelfs een videogesprek met de verhuurder te plannen. Als ze betrouwbaar zijn, willen ze juist dat jij een goed gevoel hebt bij je keuze – en helpen ze je daar graag bij!

2. Word een pro in het lezen van huuradvertenties

Nederlandse huuradvertenties staan vol met termen die je veel kunnen vertellen over een woning. Hier zijn een paar belangrijke om op te letten:

  • “Gestoffeerd” – De woning heeft vloeren, gordijnen en soms lampen, maar géén meubels.

  • “Gemeubileerd” – Er staan meubels in, je kunt er in principe zo in. Let op: soms betekent ‘gemeubileerd’ alleen een bed en een tafel. Vraag daarom altijd om een inventarislijst en check of alles wat je op de foto’s ziet, ook echt inbegrepen is.

  • “Inclusief” vs. “Exclusief” – Geeft aan of zaken zoals gas, water, licht, internet en servicekosten wel of niet bij de huurprijs in zitten.

  • “Direct beschikbaar” – Vaak een teken dat de verhuurder de woning zo snel mogelijk wil verhuren.

  • “Delers niet toegestaan” – Belangrijk voor vrienden of collega’s die samen willen huren. Deze woningen worden alleen verhuurd aan één huishouden.

 

3. Check de locatie (én hoe die wordt omschreven)

Sommige verhuurders nemen het niet zo nauw met de waarheid als het om de locatie gaat. Dit kun je doen om zelf te checken: 

  • Google het adres – Zo zie je of het écht dichtbij ov, winkels en voorzieningen ligt.

  • Let op vage omschrijvingen – Als er staat “vlakbij Amsterdam”, kan dat in werkelijkheid 30+ minuten reizen betekenen.

  • Let op sleutelzinnen:
    • “Gezellige buurt” – Kan betekenen: levendig en knus, maar óók: druk en gehorig.
    • “Opkomende buurt” – Vaak betaalbaarder, maar mogelijk nog wat rauw of in ontwikkeling.
    • “Dichtbij OV” – Check of het écht op loopafstand is en niet één bushalte die alleen op maandag rijdt.
 

4. Snel schakelen is de sleutel

De beste huurwoningen zijn vaak binnen een paar uur alweer weg. Wil je de concurrentie voor zijn? Dan moet je snel kunnen schakelen: 

  • Maak een lijstje met ‘must-haves’ (bijvoorbeeld aantal slaapkamers, locatie) en ‘nice-to-haves’ (zoals dichtbij groen, open keuken, etc.). Als je van tevoren weet wat je écht belangrijk vindt, verspil je geen tijd aan woningen die niet passen.
  • Gebruik een dienst zoals Rentbird – die scant 24/7 meer dan 1.400 websites en stuurt je meteen een melding zodra er een nieuwe huurwoning verschijnt.
  • Zorg dat je documenten klaarstaan – Denk aan een kopie van je ID, arbeidsovereenkomst en inkomensbewijs. Zo kun je direct reageren zodra je een geschikte woning ziet.

Tip: Rentbird gebruikt een handig stoplichtsysteem waarmee je in één oogopslag ziet hoe groot je kans is om de woning te krijgen. Dat is gebaseerd op o.a. hoe populair de woning is en hoe lang die al online staat. Scheelt je zeeën van tijd!
 

Een goede huurwoning spotten voordat iemand anders het doet? Dat vraagt om snelheid, inzicht én de juiste tools. Door Nederlandse huurtermen te begrijpen, locaties slim te checken en prijzen goed te vergelijken, voorkom je miskopen en kun je snel toeslaan bij echte kansen. 

Ook de huurstress voor zijn? Probeer Rentbird en krijg direct een melding zodra er een nieuwe woning online komt – zo grijp jij je kans voordat ’ie weg is! 

Amy Worgan

Gerelateerde tips

Een zwarte achtergrond met een rekenmachine omringd door zwarte huisjes.
8 minuten leestijd

Borg betalen bij een huurwoning: hoe zit dat?

Een huurwoning vinden in Nederland is leuk, maar het kan ook best ingewikkeld zijn—vooral als het om de borg gaat. Vraag jij je ook af wat de regels precies zijn? Je bent niet de enige. Of je nu voor het eerst op jezelf gaat of voor je werk naar Amsterdam verhuist, het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en wat je verplichtingen zijn. 

In deze blog leggen we uit wat de borg inhoudt, hoeveel een verhuurder mag vragen en wat je moet doen om je borg zonder gedoe terug te krijgen aan het einde van je huurperiode. Zo ga je goed voorbereid je nieuwe huurcontract in. 

Een rij traditionele bakstenen huizen
9 minuten leestijd

Nieuws uit de huurwoningmarkt: dit moet je weten (week 15)

Van torenhoge huren tot rijen bij bezichtigingen: de Nederlandse woningmarkt blijft schommelen tussen frustratie en gekte. Terwijl nieuwe regels misstanden proberen in te perken, blijven verhuurders de grenzen opzoeken — en vooral huurders uit het buitenland voelen de druk. Hier een kort overzicht van wat er op dit moment speelt in het land. 

Terug naar alle tips

Vind razendsnel een nieuwe huurwoning!

4,6