NIEUW: Woning zoeken uitbesteden via Rentbird Plus!
Terug naar alle tips

Borg betalen bij een huurwoning: hoe zit dat?

1 week geleden
4 minuten leestijd
Een zwarte achtergrond met een rekenmachine omringd door zwarte huisjes.

Een huurwoning vinden in Nederland is leuk, maar het kan ook best ingewikkeld zijn—vooral als het om de borg gaat. Vraag jij je ook af wat de regels precies zijn? Je bent niet de enige. Of je nu voor het eerst op jezelf gaat of voor je werk naar Amsterdam verhuist, het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en wat je verplichtingen zijn. 

In deze blog leggen we uit wat de borg inhoudt, hoeveel een verhuurder mag vragen en wat je moet doen om je borg zonder gedoe terug te krijgen aan het einde van je huurperiode. Zo ga je goed voorbereid je nieuwe huurcontract in. 

Wat is een borg eigenlijk – en waarom moet je die betalen?

De borg – ook wel waarborgsom genoemd – is een bedrag dat je als huurder aan het begin van je huurperiode betaalt. Zie het als een soort zekerheid voor de verhuurder, voor het geval er iets stukgaat in de woning of je je huur niet op tijd betaalt. In de meeste gevallen krijg je de borg gewoon terug als je aan het eind van de rit alles netjes achterlaat en je je aan de afspraken in het huurcontract hebt gehouden. 

Kort gezegd: zorg dat je op tijd betaalt, geen schade achterlaat en de woning schoon oplevert. De verhuurder bewaart de borg meestal op een aparte rekening en hoort ’m na afloop van de huur binnen redelijke tijd terug te storten. Zowel jij als huurder, als de verhuurder hebben hier bepaalde rechten en plichten bij. 

Wettelijke afspraken tussen huurder en verhuurder

Als huurder en verhuurder maak je samen duidelijke afspraken over de borg. De verhuurder moet de borg veilig bewaren, bijvoorbeeld op een aparte rekening, en duidelijk laten weten waar het bedrag staat en wanneer er eventueel iets van ingehouden mag worden. 

Als huurder moet je de borg op tijd betalen, zoals in het huurcontract staat. Het is handig om een bewijs van betaling te bewaren. Ook is het goed om te weten wanneer je recht hebt op je borg terug en wat je kunt doen als daar gedoe over ontstaat. 

Hoeveel mag een verhuurder wettelijk vragen?

 Sinds 1 juli 2023 mogen verhuurders in Nederland maximaal twee maanden huur als borg vragen. Dat staat zo in de Wet goed verhuurderschap. Twijfel je of de borg die gevraagd wordt te hoog is? Kijk je huurcontract goed na en schakel eventueel juridisch advies in. 

Benieuwd naar meer valkuilen bij het huren?  Check dan de blog hieronder! 

Hoe zorg je ervoor dat je je borg terugkrijgt?

Wil je je borg helemaal terug? Zorg dan dat je je aan alle afspraken in je huurcontract houdt. Hou de woning netjes, repareer kleine dingen en betaal je huur op tijd. 

Voordat je de woning verlaat: maak alles goed schoon, fix kleine beschadigingen en maak foto’s of een video van hoe de woning erbij staat—zowel bij het begin als aan het eind van je huur. Lever alle sleutels in en zorg dat alles is betaald. 

Na afloop heeft de verhuurder meestal tot 30 dagen om je borg terug te storten, tenzij er iets anders in je contract staat. 

Houdt de verhuurder (een deel van) je borg in? Dan moet hij uitleggen waarom en een overzicht geven van de kosten. Ben je het daar niet mee eens, dan kun je bezwaar maken via officiële kanalen, zoals de huurcommissie. 

Omgaan met conflicten over de huurwaarborg

Discussies over de borg komt vaak voor tussen huurders en verhuurders. Het gaat dan meestal om schoonmaak, schade of rekeningen die nog openstaan.

Goede communicatie en duidelijke documentatie kunnen veel gedoe voorkomen. Bewaar dus alles: mailtjes, betaalbewijzen en meldingen van reparaties. Als er toch een conflict ontstaat, helpt dit je om je verhaal te onderbouwen. 

Kom je er samen niet uit? Dan kun je in Nederland terecht bij de huurcommissie om het geschil op een eerlijke manier te laten beoordelen. 

Veelgestelde vragen (FAQ)
 Wat kun je doen als je verhuurder je borg niet teruggeeft? 
Mag een verhuurder meer dan twee maanden huur als borg vragen? 
Wat gebeurt er als ik per ongeluk iets beschadig in de woning? 
Hoe lang duurt het voordat ik mijn borg terugkrijg? 
Mag ik mijn borg gebruiken voor de laatste maand huur? 
Wat moet ik doen tijdens de eindinspectie? 

Weten hoe het zit met de regels rond het betalen van borg helpt niet alleen om je rechten als huurder te beschermen, maar zorgt ook voor een soepelere relatie met je verhuurder. Van hoeveel borg er gevraagd mag worden tot hoe je die op tijd terugkrijgt—een beetje kennis maakt het huren een stuk relaxter. 

Ben je op zoek naar een huurwoning in Nederland en wil je niet urenlang zelf zitten scrollen? Probeer dan Rentbird! Onze slimme AI-bots speuren 24/7 meer dan 1400 verhuursites af, helemaal op basis van jouw wensen. Zo vind je sneller en makkelijker een woning die écht bij je past. Start je zoektocht samen met ons! 

Amy Worgan

Gerelateerde tips

Een rij traditionele bakstenen huizen
9 minuten leestijd

Nieuws uit de huurwoningmarkt: dit moet je weten (week 15)

Van torenhoge huren tot rijen bij bezichtigingen: de Nederlandse woningmarkt blijft schommelen tussen frustratie en gekte. Terwijl nieuwe regels misstanden proberen in te perken, blijven verhuurders de grenzen opzoeken — en vooral huurders uit het buitenland voelen de druk. Hier een kort overzicht van wat er op dit moment speelt in het land. 

Iemand zit te typen op een laptop, van bovenaf gezien. Op tafel liggen een paspoort, een aanvraagformulier en een espresso.
7 minuten leestijd

Hoe je een Nederlandse verhuurder voor je wint: tips voor expats

Het vinden van de juiste woning is al een uitdaging op zich—maar zorgen dat een Nederlandse verhuurder juist jou kiest tussen al die andere gegadigden, is weer een heel ander verhaal. Natuurlijk speelt geluk een rol, maar er zijn zeker slimme dingen die je kunt doen om op te vallen. Hier lees je hoe je een Nederlandse verhuurder voor je wint, zonder onnodig tijd of energie te verspillen. 

Terug naar alle tips

Vind razendsnel een nieuwe huurwoning!

4,6