NIEUW: Woning zoeken uitbesteden via Rentbird Plus!
Terug naar alle tips

Huurwoningnieuws: Alles wat je moet weten (Week 11)

1 maand geleden
4 minuten leestijd
Kleurige gebouwen langs de waterkant. Een boot ligt direct voor een deur aangemeerd.

Welkom terug op de Rentbird blog, waar we de grootste huurwoningnieuws van begin maart gaan bespreken! Vanaf nu plaatsen we elke twee weken de belangrijkste verhalen die je moet weten, dus houd het in de gaten! 

Deze maand vechten steden door heel Nederland tegen voorgestelde huurverhogingen, zoekt een Nederlandse minister van Wonen manieren om de verkoop van huurwoningen te vertragen, en nemen de zorgen van huurders toe over het gebrek aan bescherming en huurcontrole. Hier is alles wat je moet weten. 

Steden verzetten zich tegen scherpe huurverhogingen

Volgens NL Times verzetten verschillende Nederlandse gemeenten zich tegen de geplande huurverhogingen die op 1 juli van kracht zouden moeten worden. De gemeenteraad van Amsterdam heeft gestemd om de verhogingen te blokkeren, terwijl ook Eindhoven, Apeldoorn, Oss, Hilversum, Lingewaard en Hoorn zich tegen de plannen hebben uitgesproken.

De geplande verhogingen laten huurprijzen in de middenklasse met maximaal 7,7% stijgen, sociale huur met 5% en vrije-sector huur met 4,1%. Critici beweren dat dit het wonen onbetaalbaar zal maken voor veel huurders.

"Dit zijn grote maatschappelijke uitdagingen, maar de kosten worden volledig doorgeschoven naar de huurders," zei Woonbond-directeur Zeno Winkels.

Ondanks het verzet steunen sommige steden, zoals Maastricht, de huurverhogingen, met het argument dat woningcorporaties de lagere tarieven niet kunnen blijven betalen. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, stelt dat de verhogingen noodzakelijk zijn om onderhoud en duurzaamheidsprojecten te financieren, en dat de meeste huurders de impact kunnen dragen.

Minister van Wonen probeert verkoop van huurwoningen door verhuurders te vertragen

De Nederlandse huurmarkt krimpt terwijl particuliere verhuurders hun eigendommen steeds sneller verkopen. Meer dan 50.000 huurwoningen werden in 2024 verkocht, vergeleken met 30.000 het jaar ervoor. 

Minister van Wonen Mona Keijzer heeft de trend "zorgwekkend" genoemd en onderzoekt manieren om meer woningen op de huurmarkt te houden. "In tijden van woningtekort moet het aanbod van betaalbare huurwoningen toenemen," zei ze. 

Verhuurders geven strengere regelgeving en hogere belastingen, met name de Wet Betaalbare Huur, de schuld voor het minder winstgevend maken van verhuren. Ondertussen beweren sommige politici dat het kopen van woningen door huurders een positieve ontwikkeling is. Huurdersgroepen waarschuwen echter dat als de verkoop door blijft gaan, de huurprijzen verder zullen stijgen door een lager aanbod. 

Het debat over huurcontrole gaat door

Terwijl verhuurders pleiten voor minder beperkingen en huurdersgroepen strijden voor sterkere bescherming, blijft de toekomst van huurcontrole in Nederland onzeker. De Socialistische Partij (SP) vraagt om een huurbevriezing, terwijl GroenLinks-PvdA een spoedwet heeft voorgesteld om de komende huurverhogingen tegen te houden. Een beslissing is nog niet genomen. 

Ondertussen willen particuliere verhuurdersverenigingen belastingvoordelen en lagere overdrachtsbelasting om het verhuren weer aantrekkelijker te maken. Investeerders stellen dat zonder veranderingen, Nederlandse huurwoningen minder concurrerend zullen worden vergeleken met andere Europese markten. 

Met de betaalbaarheid van woningen centraal in het nationale debat, zullen de komende maanden cruciaal zijn voor zowel huurders als verhuurders. 

Conclusie

  • Verschillende Nederlandse steden verzetten zich tegen geplande huurverhogingen, maar zonder directe invloed op woningcorporaties, hebben ze moeite om deze te blokkeren.

  • De Nederlandse minister van Wonen overweegt maatregelen om de verkoop van huurwoningen te vertragen, aangezien verhuurders woningen verkopen vanwege stijgende belastingen en regelgeving.

  • Politieke debatten over huurcontrole gaan door, met voorstellen voor een huurbevriezing en belastingvoordelen voor verhuurders die nog steeds worden besproken.

  • De meeste huurders zullen voor 1 mei een formele huurverhogingsmelding ontvangen, met een deadline van 30 juni om onterecht verhogingen aan te vechten.

Amy Worgan

Gerelateerde tips

Een zwarte achtergrond met een rekenmachine omringd door zwarte huisjes.
8 minuten leestijd

Borg betalen bij een huurwoning: hoe zit dat?

Een huurwoning vinden in Nederland is leuk, maar het kan ook best ingewikkeld zijn—vooral als het om de borg gaat. Vraag jij je ook af wat de regels precies zijn? Je bent niet de enige. Of je nu voor het eerst op jezelf gaat of voor je werk naar Amsterdam verhuist, het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en wat je verplichtingen zijn. 

In deze blog leggen we uit wat de borg inhoudt, hoeveel een verhuurder mag vragen en wat je moet doen om je borg zonder gedoe terug te krijgen aan het einde van je huurperiode. Zo ga je goed voorbereid je nieuwe huurcontract in. 

Een rij traditionele bakstenen huizen
9 minuten leestijd

Nieuws uit de huurwoningmarkt: dit moet je weten (week 15)

Van torenhoge huren tot rijen bij bezichtigingen: de Nederlandse woningmarkt blijft schommelen tussen frustratie en gekte. Terwijl nieuwe regels misstanden proberen in te perken, blijven verhuurders de grenzen opzoeken — en vooral huurders uit het buitenland voelen de druk. Hier een kort overzicht van wat er op dit moment speelt in het land. 

Terug naar alle tips

Vind razendsnel een nieuwe huurwoning!

4,6