NIEUW: Gegarandeerd in 3 maanden een woning!
Terug naar alle tips

5 valkuilen die elke huurder in Nederland zou moeten herkennen

1 maand geleden
7 minuten leestijd
Een rode vlag aan de linkerzijde, de Nederlandse vlag aan de rechterzijde, en een scheur in het midden ertussen.

In de huidige competitieve markt kan het vinden van een huurwoning die bij je behoeften past in Nederland soms aanvoelen als het winnen van de loterij. Met de vraag op een recordhoogte en woningen die verdwijnen voordat je zelfs maar de kans hebt om te reageren, voelen veel potentiĂ«le huurders zich onder druk om snel te handelen. Maar in de haast is het gemakkelijk om details over het hoofd te zien die van je droomhuis een nachtmerrie kunnen maken. 

Hier zijn vijf verborgen valkuilen om op te letten voordat je je huurovereenkomst ondertekent! 

1. De prijs lijkt te mooi om waar te zijn

Als een appartement aanzienlijk goedkoper is dan vergelijkbare woningen in hetzelfde gebied, wees dan voorzichtig. Hoewel er zeker goede deals zijn, kunnen prijzen onder de marktwaarde, vooral in dure steden zoals Amsterdam en Utrecht, wijzen op problemen zoals: 

  • Huurfraude: Oplichters plaatsen nepadvertenties om borgsommen te innen en verdwijnen. Als een “verhuurder” weigert om persoonlijk af te spreken of aandringt op een vooruitbetaling voordat je het huis kunt bezichtigen, ren dan weg.

  • Ongecertificeerde verhuur: Sommige verhuurders verhuren woningen illegaal, wat problemen kan opleveren bij het registreren van je adres (wat verplicht is voor het verkrijgen van een BSN-nummer). Sommige huurders kunnen zelfs hun eigen woning illegaal onderverhuren zonder medeweten van de verhuurder.

  • Verborgen gebreken: Er kunnen ernstige onderhoudsproblemen zijn, zoals slechte isolatie, vocht of zelfs structurele schade.

Tip: Vergelijk prijzen met behulp van verhuurplatformen zoals Rentbird en probeer altijd persoonlijk te bezichtigen voordat je iets vastlegt. Als je de woning niet in het echt kunt zien, vraag dan om een virtuele bezichtiging via FaceTime of WhatsApp, zodat je je zekerder voelt.
 

2. De huurovereenkomst is vaag of onredelijk

Nederlandse huurovereenkomsten kunnen variĂ«ren, maar een onduidelijke of eenzijdige huurovereenkomst kan een groot probleem zijn. Let op: 

  • Kortlopende contracten: Sommige verhuurders bieden "tijdelijke" contracten aan die je zonder huurbescherming achterlaten na een paar maanden.

  • Exorbitante servicekosten: Zorg ervoor dat nutsvoorzieningen, onderhoud en andere kosten duidelijk worden vermeld. Onverklaarde maandlasten kunnen een teken zijn dat je te veel betaalt.

  • Ongebruikelijke borgsommen: De Nederlandse wet staat een borgsom van maximaal drie maanden huur toe, exclusief nutsvoorzieningen. Sommige plekken vragen slechts één of twee maanden. Geef nooit een borgsom voordat het contract is ondertekend.

Tip: Lees huurovereenkomsten zorgvuldig door en controleer je huurrechten op expertwebsites zoals Juridisch Loket. Als iets niet klopt, aarzel dan niet om om verduidelijking of juridisch advies te vragen.
 

3. Het huis is ‘ongemeubileerd’
 maar wat betekent dat eigenlijk?

Nederlandse huuradvertenties vallen meestal in drie categorieĂ«n: ongemeubileerd (kaal), semi-gemeubileerd (gestoffeerd) en volledig gemeubileerd (gemeubileerd). Maar deze termen kunnen misleidend zijn: 

  • ‘Ongemeubileerd’ kan betekenen dat het huis helemaal leeg is—zonder vloerbedekking, gordijnen, isolatie of zelfs lichtarmaturen! "Kaal" betekent in dit geval dat het huis geen enkele afwerking heeft, wat hier logisch is! 

  • ‘Semi-gemeubileerd’ betekent vaak dat er vloerbedekking en gordijnen zijn, maar geen apparaten. Sommige verhuurders hebben echter grote keukenapparatuur, zoals ovens, van vorige huurders inbegrepen.

  • ‘Gemeubileerd’ zou moeten betekenen dat het huis volledig is uitgerust, maar sommige verhuurders rekken de definitie uit (een bed en stoel maken een woning niet volledig bewoonbaar).

Een woning die wordt aangeboden als ‘ongemeubileerd’ betekent niet noodzakelijkerwijs dat het een waarschuwingssignaal is, maar misleidende termen en onduidelijke advertenties kunnen zeker alarmbellen doen afgaan.
 
Tip: Vraag altijd wat erbij inbegrepen is en vraag om een volledige inventarislijst voordat je de huurovereenkomst ondertekent.
 

4. Je mag je niet officieel registreren op het adres

Registratie bij de gemeente is verplicht wanneer je naar Nederland verhuist. Als een verhuurder weigert je te laten registreren op het adres, kan dit betekenen: 
  • De woning wordt illegaal verhuurd.
  • De verhuurder ontwijkt belasting.
  • Meerdere huurders delen onbewust een enkel registratienummer.

Als je je niet kunt registreren, kun je geen BSN-nummer krijgen, wat invloed heeft op je vermogen om te werken, een bankrekening te openen of toegang te krijgen tot gezondheidszorg.
 
Tip: Als een verhuurder registratie weigert, loop dan weg. Het is niet alleen dubieus, maar het kan mogelijk illegaal zijn. Geen enkele huurwoning is de juridische en administratieve problemen waard die erbij komen kijken.
 

5. Slechte isolatie en hoge energiekosten

Nederlandse winters kunnen koud zijn, en slechte isolatie betekent torenhoge energiekosten. Oudere gebouwen, vooral in Amsterdam en Den Haag, hebben vaak: 

  • Enkele beglazing die koude lucht binnenlaat.
  • Slechte verwarmingssystemen, waardoor het kostbaar is om warm te blijven.
  • Vocht- en schimmelproblemen, die je gezondheid kunnen beĂŻnvloeden.

Tip: Controleer of er dubbel glas is, vraag naar het energielabel van de woning en houd rekening met de stookkosten bij het opstellen van je begroting. Een goedkoop appartement met slechte isolatie kan op de lange termijn duurder uitvallen.
 
Houd er rekening mee dat ongemeubileerde of ‘kaal’ huurwoningen mogelijk geen isolatie standaard hebben, wat weer een extra kostenpost kan zijn.
 

Vind huizen zonder valkuilen

De Nederlandse huurmarkt beweegt snel, maar even de tijd nemen om te kijken naar waarschuwingssignalen kan je veel hoofdpijn besparen. Ben jij al tegen een van deze problemen aangelopen? 

Als je moeite hebt om bij te blijven met het zoeken naar een woning, haast je dan niet naar een plek alleen omdat deze beschikbaar is! Onze AI-gestuurde zoekbots helpen je voor te blijven op de concurrentie door meldingen te sturen zodra een nieuwe huurwoning beschikbaar komt. Ontvang real-time updates over nieuwe advertenties die overeenkomen met jouw criteria, zodat je nooit de perfecte woning mist. 

Probeer Rentbird vandaag nog en vind je Nederlandse droomhuis zonder de nachtmerries! 

Amy Worgan

Gerelateerde tips

Een stapel verhuisdozen naast een piano, met kaarsen en een lamp erop voor een warme, huiselijke sfeer.
9 minuten leestijd

Zo richt je je huurhuis in Nederland in (zonder blut te gaan!)

Dus, je gaat je huurhuis in Nederland inrichten. Na de stress van het zoeken, komt nu het leuke (en soms chaotische) deel: van je huis een thuis maken. Vraag je je af waar je meubels kunt scoren in Nederland? Geen zorgen, we got you. 

Of je nu een compleet lege woning binnenstapt of alleen nog wat dingen mist – je hoeft echt niet blut te gaan of weer een huis vol IKEA neer te zetten. (Geen haat hoor, we houden van je IKEA!) 

Hier komen een paar leuke, betaalbare en slimme hacks om je nieuwe plek stijlvol in te richten, zonder je budget (of geduld) te slopen. Maar eerst
 

In the vibrant heart of Eindhoven. Towering buildings, including the iconic Philips building.
11 minuten leestijd

Zo scoor je jouw droom huurhuis in Eindhoven

Verhuizen naar een nieuw land is supertof, maar het kan ook best veel zijn. Kom je als hoogopgeleide professional naar Nederland – en vooral naar het levendige Eindhoven – dan denk je vast: waar begin ik met zoeken naar een huis?
Eindhoven zit vol met techbanen en heeft een relaxte, internationale sfeer. Geen wonder dat het een van de leukste kleinere steden van Nederland aan het worden is om te wonen. 

Of je nu je pijlen al op Eindhoven hebt gericht of nog een beetje aan het rondkijken bent: check deze handige tips en weetjes! 

Terug naar alle tips

Vind razendsnel een nieuwe huurwoning!

4,6