NIEUW: Woning zoeken uitbesteden via Rentbird Plus!
Terug naar alle tips

Huurwoningnieuws: Alles wat je moet weten (Week 6)

1 maand geleden
4 minuten leestijd
De toppen van Nederlandse woongebouwen tussen de bomen.

 Welkom terug bij de Rentbird-blog, waar we het belangrijkste huurwoningnieuws van begin februari voor je uiteenzetten! Deze week waren er meerdere belangrijke ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt, van een toename in de bouw van flexwoningen tot zorgen over illegale verhuurpraktijken, stijgende huren voor studenten en een grote discussie over verzakkende woningen. Hier is alles wat je moet weten. 

Flexwonen in opkomst: een stap richting het verlichten van de woningcrisis?

 
Nederland zag in 2024 een aanzienlijke toename in de bouw van flexwoningen, met bijna 6.500 nieuwe units—26% meer dan het jaar ervoor, volgens Omroep Gelderland. Deze verplaatsbare, prefab woningen zijn bedoeld als snelle oplossing voor de woningnood, met name voor studenten, jonge professionals en mensen die dringend een woning nodig hebben. 
Hoewel dit het hoogste aantal in vijf jaar is, stellen experts dat het nog steeds niet voldoende is. Voormalig minister van Wonen Hugo de Jonge had een doel gesteld van 8.300 units in 2024, een streefgetal dat net niet werd gehaald. Toch zijn provinciale bestuurders optimistisch. In Gelderland werden bijvoorbeeld vorig jaar 1.000 flexwoningen toegevoegd, en ambtenaren benadrukken dat de kwaliteit van deze woningen aanzienlijk is verbeterd—waarmee ze afrekenen met het oude beeld van “opgestapelde containers.” 

Studenten huurwoningen blijven stijgen

De huurprijzen voor studentenkamers in Nederland blijven stijgen, met een toename van 5,6% in het laatste kwartaal van 2024, zo meldt Kamernet. Gemiddeld betaalt een student nu €705 per maand, maar de kosten verschillen sterk per stad. Amsterdam blijft de duurste stad, met een gemiddelde huurprijs van €974, terwijl de kamerprijzen in steden als Leiden (+17,3%), Tilburg (+16,9%) en Nijmegen (+15,2%) het sterkst zijn gestegen. 

Kamernet waarschuwt dat de dalende beschikbaarheid deels verantwoordelijk is voor de stijgende prijzen. Nieuwe regelgeving die verhuurders ontmoedigt om kamers te verhuren, heeft onbedoelde gevolgen, waardoor er minder woonruimtes op de markt blijven. Ondertussen stijgen ook de huurprijzen van appartementen, vooral in grote steden zoals Amsterdam (+11,6%), Den Haag (+11,4%) en Rotterdam (+10,3%). 

Amsterdam treedt strenger op tegen illegale kortetermijnverhuur

De gemeente Amsterdam neemt maatregelen tegen verhuurders die twijfelachtige juridische mazen in de wet gebruiken om buitensporige huurprijzen te vragen, zo meldde Dutch News deze week. Sinds de invoering van de Wet Betaalbare Huur vorig jaar moeten nieuwe huurders in de meeste gevallen een contract voor onbepaalde tijd krijgen. Toch zijn er verhuurders gesignaleerd die appartementen aanbieden met termen als “maximaal 72 maanden,” wat in strijd lijkt te zijn met de wet. 

De gemeente erkent dat ze geen directe bevoegdheid heeft om illegale contractvoorwaarden te wijzigen, maar kan wel optreden tegen te hoge huurprijzen. Wethouder Wonen Zita Pels gaf aan dat de gemeente zal ingrijpen bij verhuurders die ten onrechte huurcontracten als kortlopend bestempelen om hogere huurprijzen te rechtvaardigen. Daarnaast zet de stad druk op de landelijke overheid om juridische mazen te dichten en heeft Amsterdam het handhavingsteam uitgebreid om huurfraude beter te kunnen onderzoeken. 

Met de huizenprijzen op een recordhoogte en een woningtekort van 370.000 woningen, lopen vooral jonge huurders—en met name internationals—het risico slachtoffer te worden van uitbuitende verhuurpraktijken. 

Conclusie

  • Amsterdam’s strengere aanpak van illegale huurcontracten kan ertoe leiden dat meer verhuurders de markt verlaten, wat de schaarste aan huurwoningen verder kan verergeren. 

  • De studentenwoningcrisis houdt aan, zonder zicht op verbetering, aangezien het aanbod van kamers blijft afnemen. 

Met de toenemende druk op de Nederlandse woningmarkt zullen huurders, huiseigenaren en beleidsmakers zich moeten aanpassen aan een snel veranderend landschap. Blijf ons volgen en lees volgende week meer over het laatste huurwoningnieuws in Nederland! 

Amy Worgan

Gerelateerde tips

Iemand in een zwart T-shirt zit met een koffer op een roestige metalen trap.
8 minuten leestijd

Ik wil scheiden, maar ik kan geen huis vinden in Nederland. Help!

Een scheiding doormaken in Nederland kan behoorlijk overweldigend zijn. Het draait niet alleen om je emoties, financiën en juridische zaken op een rijtje krijgen, maar ook om de praktische kant van een nieuwe start maken. Voor veel mensen betekent dat: verhuizen uit het gezamenlijke huis en op zoek gaan naar een nieuwe plek om te wonen—iets dat nog een extra laag stress toevoegt aan een toch al lastige periode. 

Of je nu meteen besluit om ergens anders te gaan wonen, of nog midden in het juridische proces zit, er zijn een paar dingen waar je echt op moet letten als je een nieuw huis zoekt in Nederland. 

Een open portemonnee, met een hand die verschillende eurobiljetten vasthoudt (10, 20 en 50 euro).
9 minuten leestijd

De verborgen kosten van wonen in Nederland (deel 2)

Welkom terug! In deel 1 bespraken we een paar van de grootste verborgen kosten waar expats mee te maken krijgen als ze naar Nederland verhuizen – denk aan gemeentelijke belastingen, zorgverzekering en huurkosten. Maar dat was nog lang niet alles! Er zijn nog meer onverwachte uitgaven die je kunnen overvallen, vooral als het gaat om bankzaken, papierwerk en… warm blijven in de winter. 

Heb je deel 1 nog niet gelezen? Doe dat dan zeker eerst! 

In deze blog duiken we verder in de verborgen kosten, zodat jij slimmer kunt budgetteren en niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Laten we erin duiken! 

Terug naar alle tips

Vind razendsnel een nieuwe huurwoning!

4,6